maanantai 20. helmikuuta 2012

Vinkkejä valmistalon suunnitteluun


Kun mitään ei nyt näytä talolla tapahtuva, oli meillä Jarkon kanssa aikaa kasata seuraavanlainen lista, koska myös avaimetkäteen talon suunnittelussa pitää ottaa paljon asioita huomioon. Vaikka kyseessä on muuttovalmis talo niin budjettiin pitää varata reilusti rahaa talon lisäksi. Valmistalon hinta ei kata kuin talon. Listasimme tähän mahdollisimman tarkasti talopaketin lisäksi tarvittavat työt, tarvikkeet ja paperit. Emme laittaneet tähän mitään hintoja koska niissä on paljon paikkakuntakohtaisia eroja. Myös talotoimituksissa on eroja ja kaikki eivät sisällä esim. perustuksia, vakuutuksia tai erinäisiä todistuksia esim. energiatodistusta. Kannattaa siis vertailla talopakettien toimitussisältöjä tarkkaan. Seuraavassa on siis lista, johon meillä on uponnut kuluja, sekä jotain vinkkejä mitä k.o. asiaa hommatessa/miettiessä kannattaa ottaa huomioon:

-Tontti (lue alueen rakennustapaohje tarkasti jotta tiedät millaisen talon tontille saa rakentaa, esim. minkälainen ulkoverhoilu, katon kaltevuus ja -materiaali.)
-Vastaavamestari (designtaloissa ainakin voi toimia myös pääsuunnitelijana ja perustussuunnitelijana)
-KVV-vastaava talon ulkopuolisiin töihin (Kiinteistön Vesi ja Viemäri)
-Kiinteistönmuodostusmaksu
-Kiinnitykset
-Tonttia ostettaessa kaupanvahvistajan allekirjoitusmaksu
-Rakennuslupapaketti (sis. mm. vesilaitoksen lausunnon, asemapiirroksen ym. asiakirjoja rakennuslupaa varten)
-Rakennuslupa, sis. myös katselmusmaksut
-Energiatodistus (designtaloissa kuuluu hintaan)
-Vesi-ja viemäriliittymä.
-Kaukolämpöliittymä/Muu lämmitysmuoto kuin sähkö, esim. maalämpö. (vesikiertoinen lattialämmitys usein lisähintainen)
-Sähköliittymä. Katso hinta paikallisen sähköyhtiön hinnastosta. Meillä siihen tuli vielä liittymän päälle kytkentämaksu.
-Kaapeli tai antenni
-Rakentamisen aikainen sähkö (talvella voi mennä reilustikin)
-Rakennuksen aikainen jätehuolto, kaatopaikkamaksut
-Mahdollinen maaperätutkimus
-Tontin suojaus talviaikaan, esim. pressuja
-Maansiirtotyöt. Näissä ei kannata välttämättä ottaa halvinta vaan etsiä oikeasti hyvä tekijä. (jos et tunne ketään niin kysele suosituksia esim. talomyyjältä tai vastaavaltamestarilta)
  • Tontin raivauskustannukset, esim. kantojen poisvienti.
  • Pihakaivot,salaojat,sadevesijärjestelmät, suodatinkangas, patolevyt, radonputki ja-huopa, ymsyms. Tarvitseeko paaluttaa? Käykö vakiotoimituksen mukainen perustus?(meille tuli antura lisähintaan)Maanrakennusurakoitsija ja perustussuunnittelija tietävät näistä ja osaavat suunnitella ja neuvoa.
  • Routaeristys
  • Sora ja hiekka. Näitten menekkiin vaikuttaa tontin muoto, maaperä ja perustamistapa.
  • Mullat ja pihakivetykset/asfaltointi

-Mahdolliset varasto ja tallirakennukset (kannattaa hakea samalla rakennusluvalla jos vaan tietää minkälaiset on tulossa)
-Roskakatos
-Ulkovuorauksen maalaus
-Nurmikko, pihan istutukset, aita
-Muutokset talotoimitukseen. Kaikki kivempi on lisähintaista. Pakollisia muutoksia meillä oli oikeastaan vain sähkömuutokset kun esim. antennirasioita oli vain kaksi koko talossa. Muut muutokset mm. liukuovikaappi eteiseen, keittiömuutokset, lattia, pintamateriaalit, sälekaihtimet, kiuas,yms. ja näihin lipsahtaa helposti rahaa :)
- Rahti talotoimituksessa (Joissain paketeissa kuuluu hintaan, mutta voi tuoda useiden tuhansien eurojen lisälaskun paikkakunnasta riippuen, jos ei sisällykään)

Toivottavasti etsivä löytää ja saa apua tästä listasta oman valmistalon suunnitteluun. Jos jollain on laittaa tähän vielä jotain mitä emme muistaneet niin kommentoikaa. Korostamme vielä että nämä ovat siis meille koituneita kustannuksia, jollain muulla talofirmalla voi olla eritavalla, samoin esim. eri paikkakuntien rakennuslupahakemukset voivat olla erilaisia.

4 kommenttia:

  1. Hyvä lista! ja tosta saa tosi paljon apua myös itse rakentavat!

    VastaaPoista
  2. Hyvä että tuntui hyödylliseltä, vaikka varmasti sieltä jotain puuttuukin. Tätä sitten saa jakaa ihan vapaasti eteenpäin jos siltä tuntuu :)

    VastaaPoista
  3. Loistava lista! Näitä ollaankin jauhettu jo Fb:ssa oikein urakalla, mutta kiitos yhteenvedosta :)

    Juuh, kyllä tässä projektin alkuvaiheessa jo kauhistuttaa, mitä kaikkea sitä pitääkin itse selvittää ja hoitaa, vaikka hankkisi muuttovalmiin talon. Ei se ihan niin vain käykään ;)

    VastaaPoista
  4. Jonspe, sie olit meidän inspiraationlähde tälle listalle :) Laitto meidätkin miettimään että on oikeesti tosi paljon asioita mitä pitää ottaa huomioon, ja mitä ei ite ennen tätä projektia tiedetty/tajuttu!

    VastaaPoista